Teke zortlatması ya da kısaca Teke (namı değer: Değişmeli oyun) bir halk oyunudur. Burdur, Isparta, Antalya, Denizli ve Fethiye çevresinde her türlü bölgede oynanabilir. Oyun bir keçiyi andırır.
Teke zortlatması, Burdur, Isparta, Antalya ve çevresinde yaygın bir halk ezgisi ve bu ezgi eşliğinde oynanan zeybek türü halk oyunu. Teke oyunları, genel olarak Teke Türkmenlerinin oynadığı halk oyunları.
Contents
- 1 Teke hangi bölgede?
- 2 Teke halayı hangi ilde oynanır?
- 3 Teke zortlatması nasil oynanir?
- 4 Teke zortlatması halk oyunu nedir?
- 5 Teke Sancağı neresi?
- 6 Teke Yaylası Nerede?
- 7 Teke nerede meşhurdur?
- 8 Çukurova Halayı hangi bölgeye ait?
- 9 Hara hangi yöreye aittir?
- 10 Misket oyunu hangi yöreye aittir?
- 11 Mengi oyunu hangi yöreye aittir?
- 12 Zortlatmak ne demek?
- 13 Teke oyununda ne giyilir?
- 14 Halk oyunları nelerdir?
- 15 Kaşık oyunu hangi yöreye ait?
Teke hangi bölgede?
Burdur ve ilçeleri merkez olmak üzere, Denizli’nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Muğla’nın Fethiye ve Köyceğiz’e kadar olan bölümü, Antalya’nın Korkuteli, Elmalı ve çevresi ile Afyon ilinin Dinar, Dazkırı, Başmakçı çevresi Teke Yöresi Kültürünün görüldüğü ve yaşandığı çevredir.
Teke halayı hangi ilde oynanır?
Teke Oyunları – Isparta
Bu oyunlar adını teke devinimlerinden alır. Teke Türkmenleri’nin oyunlarına teke oyunları denir. Teke oyunlarının büyük bir bölümü zeybeklere benzediği için bunlar da zeybek sayılır.
Teke zortlatması nasil oynanir?
Taştan taşa ritmik hareketlerle, coşku içinde zıplayan tekeyi gören çoban da, bu hareketlere kendini kaptırarak, o da sürüdeki tekelerin hoplayıp zıplamalarına uygun bir ritimle hoplayıp zıplamaya başlar. Sekerek, taşlarda sesler çıkararak yapılan bu zıplayışlara, sonraları bir müzik de uydurulur.
Teke zortlatması halk oyunu nedir?
Teke zortlatması, (Değişmeli Oyun olarak da bilinir), Burdur, Isparta, Antalya, Denizli ve Fethiye çevresinde yaygın halk ezgisi ve bu ezgi eşiliğinde oynanan zeybek türü halk oyunu.
Teke Sancağı neresi?
Teke Sancağı ya da Teke İli, günümüzde Türkiye’nin Antalya şehrinin merkeziyle birlikte; Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ve Afyonkarahisar’ın bir kısmını içine alan bir Osmanlı sancağıydı.
Teke Yaylası Nerede?
Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros’larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır.
Teke nerede meşhurdur?
Azgın teke otu Türkiye’de Artvin ilinin Borçka ilçesinde yetiştirilmektedir. Ayrıca Belgrad ormanlarında da yetiştiği görülen azgın teke otu, Çin, Japonya ve ABD’de de yetiştiriliyor.
Çukurova Halayı hangi bölgeye ait?
Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Antep arasında oynanan halaylardır.
Hara hangi yöreye aittir?
Hara at yetiştirilen çiftliktir. Fransızca kökenli bir sözcüktür. İlk modern hara Fransa’da kurulmuş, oradan farklı Avrupa devletlerine yayılmıştır. Atların büyütüldüğü ve bakımlarının yapıldığı, hayvanların rahatça gezinebildiği alanların bulunduğu tesistir.
Misket oyunu hangi yöreye aittir?
Bursa’da cilli olarak adlandırılır. Bilye (İtalyanca: (biglia)“bilya” okunur), misket dışında Ege yöresinde meşe olarak da adlandırılmaktadır. Sivas bölgesinde de ‘cıncık’ ismini alır.
Mengi oyunu hangi yöreye aittir?
MENGİ: İzmir’in Naldöken ve Narlıdere (şimdi İzmir’in ilçesi) köylerinin düğünlerinde erkekler sabaha karşı halka olur ve zurnasız olarak davulcuyu ortaya alıp oyuna geçerler, el ele sıçraşıp dönerler.
Zortlatmak ne demek?
Daha çok zortlatmak olarak kullanılır.Burdur Yöresi halk oyunudur. Anlamı şöyledir,ilkbahar geldiğinde yayladaki tekeler dişi keçilerle çiftleşmek için ona kur yaparken ritüel bir dans yapar,atlar zıplar,kendini beğendirmek ister. işte buna teke zortlatması denir. Bu oyunla Burdurlular rekorlar kitabınada girdi.
Teke oyununda ne giyilir?
Üç etek altında bol, ayak bileklerini açık bırakan genellikle al rengin hakim olduğu uçkurlu şalvar giyilir. Bele bazen tek taraflı üçgen sallama yapılarak şal kuşak bağlanır. Bazen de gümüş kemer takılır. Ayakta, işlemeli yün çorap ve dolamalı çarık bulunur.
Halk oyunları nelerdir?
Şimdi sırayla öğrenelim:
Kaşık oyunu hangi yöreye ait?
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye’de Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.