Çiftetelli genellikle Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde oynansa da kulaklarımız nerede olursa olsun ritmine aşinadır. Müziğin ritmik yapısı genellikle aynı olsa da oynanışı bu yöreler arasında farklılıklar göstermektedir. Kol, göğüs ve göbek hareketleri yapılarak oynanan bir oyun türüdür.
Contents
- 1 Çiftetelli oyunu hangi yöreye ait?
- 2 Çiftetelli hangi ilimizde oynanır?
- 3 Çiftetelli halk oyunu mudur?
- 4 Çiftetelli oyunu ne demek?
- 5 Bar oyunu hangi yöreye ait?
- 6 Halk oyunları yöreleri nelerdir?
- 7 Hora oyunu hangi yöreye ait?
- 8 Doğu Halayı hangi bölgede?
- 9 Hangi bölgede hangi halk oyunları oynanır?
- 10 Adana yöresine ait halk oyunları nelerdir?
- 11 Çiftetellide ne giyilir?
- 12 Çifte tel ne demek?
Çiftetelli oyunu hangi yöreye ait?
Çiftetelli klasik sazlarla ya da bağlamayla çalınan oyun havasıdır. Türkiye’de birçok bölgede oynanan çiftetelli oyunu, belirli bir yön kısıtlaması olmayan serbest, disiplinsiz, bir oyun türüdür. Genel olarak Çukurova, Bursa ve Trakya çiftetellisi en bilinenleridir.
Çiftetelli hangi ilimizde oynanır?
Türkiye’de oynanan bazı türleri: Eskişehir Çiftetellisi, Bursa Çiftetellisi, Bahriye Çiftetellisi, Adana Çiftetellisi, Keban Çiftetellisi, Balıkesir Çiftetellisi, Mustafakemalpaşa, Bursa Çiftetellisi, Kemalpaşa Çiftetellisi (Arap Çiftetellisi), İnegöl Çiftetellisi, Gaziantep Çiftetellisi, Şanlıurfa Çiftetellisi,
Çiftetelli halk oyunu mudur?
Türkiye’de birçok bölgede oynanan çiftetelli oyunu, serbest, disiplinsiz, genellikle tek kişinin oynadığı bir oyun türüdür. Halk oyunu olarak yalnızca Çukurova Bölgesinde, özellikle de Adana ilinde oynanmaktadır.
Çiftetelli oyunu ne demek?
Kol, göğüs ve göbek sallayıp, titretip, gerdan kırarak oynanan hareketli bir oyun ve bu oyunun klasik sazlarla ya da bağlamayla çalınan oyun havasıdır. Türkiye’de birçok bölgede oynanan çiftetelli oyunu, serbest, disiplinsiz, genellikle tek kişinin oynadığı bir oyun türüdür.
Bar oyunu hangi yöreye ait?
Bar Oyunları, Kuzeydoğu Anadolu’da Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane (Kürtün hariç), Erzincan (Kemaliye hariç), Artvin (Hopa, Arhavi ve Borçka hariç), Giresun (Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçelerinde) ve Samsun (Vezirköprü, Havza, Ladik) illerini içine alan bölgede halkın oynadığı halk oyunlarıdır.
Halk oyunları yöreleri nelerdir?
Şimdi sırayla öğrenelim:
Hora oyunu hangi yöreye ait?
Hora oyunları çok hızlı, ritimli ve kıvraktır. Ayak adımları ön plandadır. Çanakkale, Çatalca, Edirne, Kırklareli, Silivri ve ÇanakkaleTekirdağ de bu alana girerler. Türkiye dışında kalmış Kosova, Makedonya, Bulgaristan ve Balkanlar’daki Türk oyunları da bu kategoriye sokulmaktadır.
Doğu Halayı hangi bölgede?
Doğu Halayları: Antep’in doğusunda kalan bölgeler genelde aynı karakteriste sahiptir. Bozkır Halayları: İç Anadolu bozkırlarında ve Orta Karadeniz’de oynanan halay oyunlarıdır.
Hangi bölgede hangi halk oyunları oynanır?
Ülkemizde Hangi Oyun Hangi Yöreye Aittir?
Adana yöresine ait halk oyunları nelerdir?
Adana İlinin geleneksel halk dansı halaydır. Davul zurna, eşliğinde genel olarak üçlü tekrarlanan figürlerle oynanır. Diğer halk oyunları ağırtma, çifte telli, Adanalı, hoş bilezik, orke, şirvanı, gelgel, acem kız oyunu, Sinsin, Cirit (At ile oynanır), Mantufar (Hıdırellezde oynanır.)
Çiftetellide ne giyilir?
Belli bir yön kısıtlaması olmadığı için bağımsız, hatta disiplinsiz bir oyun olduğu savunulur. Çiftetellide Zeybek ve Halay gibi belirlenmiş özel kıyafetler yoktur. Genelde parlak, canlı ve süslü kıyafetler kullanılır.
Çifte tel ne demek?
ii. laço tayfa’nın eşsiz güzellikteki klarniet ve kanun üzerine kurulu modernize edilmiş hafif bas ile doygunlaştırılmış bateri ile hareketlendirilmiş şekliyle yorumladığı oyun havası.