En önemli özelliği kaşığın oyuna eşlik aracı olması olan Kaşık Oyunları, Türkiye’de Batı Karadeniz (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanmaktadır.
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye’de Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Contents
- 1 Bölgenizde hangi halk oyunları oynanmaktadır?
- 2 7 bölgenin halk oyunları nelerdir?
- 3 Hangi illerde hangi oyunlar oynanıyor?
- 4 Kaşık oyununun ismi nedir?
- 5 Hora oyunu hangi yöreye ait?
- 6 Simsim oyunu hangi yöreye aittir?
- 7 Halk Oyunları kaç çeşittir?
- 8 Hangisi geleneksel halk oyunlarımızdan biridir?
- 9 Karadeniz halk oyunları isimleri nelerdir?
- 10 Bar hangi şehre aittir?
- 11 Doğu Halayı hangi şehirlerde oynanır?
- 12 Nevşehir’de hangi oyun oynanır?
- 13 Konya halk oyunları Nelerdir?
- 14 Kaşık oyunu kıyafetleri nelerdir?
- 15 Misket oyunu nereye ait?
Bölgenizde hangi halk oyunları oynanmaktadır?
Ülkemizde Hangi Oyun Hangi Yöreye Aittir?
7 bölgenin halk oyunları nelerdir?
Şimdi sırayla öğrenelim:
Hangi illerde hangi oyunlar oynanıyor?
MENGİ: İzmir’in Naldöken ve Narlıdere (şimdi İzmir’in ilçesi) köylerinin düğünlerinde erkekler sabaha karşı halka olur ve zurnasız olarak davulcuyu ortaya alıp oyuna geçerler, el ele sıçraşıp dönerler.
Kaşık oyununun ismi nedir?
Kaşık oyunları veya Kaşık havası olarak bilinen bu halk oyunu, Türkiye’nin pek çok bölgesinde oynanıyor. Kuşkusuz kaşık oyununda en çok öne çıkan bölge İç Anadolu Bölgesi oluyor. Karadeniz bölgesinden İç Batı Anadolu’ya kadar oynanan kaşık oyunu, Ankara’da sıklıkla eğlence mekanları içerisinde de kullanılıyor.
Hora oyunu hangi yöreye ait?
Hora, Trakya Bölgesi’nde oynanan oyunların genel adı. Yunancada Horos, khoros, choros ‘oyun (dans)’ anlamına gelmektedir.
Simsim oyunu hangi yöreye aittir?
adıyaman yöresinden bir oyun, birisi ortaya çıkıp döner, sonra gidip başkasını çağırır, o onu kovalar, sırtına vurur, bir nevi yağ satarım bal satarım gibi.
Halk Oyunları kaç çeşittir?
Halk Oyunu Türleri
Hangisi geleneksel halk oyunlarımızdan biridir?
Türkiye’de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Karadeniz halk oyunları isimleri nelerdir?
Eğer Karadeniz düğününe katılacaksanız halk oyunlarını bilmeniz işinize yarayabilir.
Bar hangi şehre aittir?
Bar Oyunları, Kuzeydoğu Anadolu’da Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane (Kürtün hariç), Erzincan (Kemaliye hariç), Artvin (Hopa, Arhavi ve Borçka hariç), Giresun (Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçelerinde) ve Samsun (Vezirköprü, Havza, Ladik) illerini içine alan bölgede halkın oynadığı halk oyunlarıdır.
Doğu Halayı hangi şehirlerde oynanır?
Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Antep arasında oynanan halaylardır. Doğu Halayları: Antep’in doğusunda kalan bölgeler genelde aynı karakteriste sahiptir. Bozkır Halayları: İç Anadolu bozkırlarında ve Orta Karadeniz’de oynanan halay oyunlarıdır.
Nevşehir’de hangi oyun oynanır?
Yöre halkı her iki gruptan oyunları ayrı ayrı oynamakta birlikte sentezlenmiş halinde icra etmektedirler.
Yörede halay karakteristiğinde sergilenen oyunların isimleri :
Konya halk oyunları Nelerdir?
Yörede başlıca oyun çeşitleri şunlardır: İnce Çayır, Küstüm, Sekelim Kızlar, Aksinli, Karanfil, Aman Madam Hoş Geldin, Ustam Kim İdi?, Limo, Karabiber, Kazanoğlu, Develi, Süpürgesi Yoncadan, Sille, Konyalı. Bunlardan başka bir de “dönme” denilen oyun vardır ki ney, saz veya tanbur çalınırken oynanır.
Kaşık oyunu kıyafetleri nelerdir?
Bayanlarda ise dokuma üçetek üzerine yelek kadife kumaştan belinde dokuma kuşak yada talep edilir ise paralı kemer, önünde ise ponpon süslemeli önlük, altında şalvar lastikli içinde ise şile bezi gömlek kullanılır.Başında ise paralı fes ve yazma güpürlü ve desenlidir.
Misket oyunu nereye ait?
Bursa’da cilli olarak adlandırılır. Bilye (İtalyanca: (biglia)“bilya” okunur), misket dışında Ege yöresinde meşe olarak da adlandırılmaktadır. Sivas bölgesinde de ‘cıncık’ ismini alır.